Oglinda retrovizoare in conducerea preventiva

Rolul oglinzilor retrovizoare in conducerea preventiva este foarte important, ea trebuie utilizata la fiecare manevra pe care o facem in timpul condusului. Inca din scoala de soferi ni se atrage atentia la importanta oglinzii retrovizoare, si la inceputul fiecarei ore ne arata cum sa reglam oglinda retrovizoare ca sa avem cea mai buna vizibilitate spre spate.

Trebuie sa ne obisnuim ca sa utilizam regulat si corect oglinda retrovizoare, acesta este un element esential de conducere in conditii de siguranta. Obisnuindu-ne cu utilizarea regulata si corecta a oglinzilor retrovizoare, ne dezvoltam o rutina fara de care nu putem deveni un bun conducator auto.

Desi la inceput avem nevoie de mai mult timp ca sa distingem ce se intampla pe la lateralele si spatele masinii noastre, cu timpul ne vom obisnui sa deslusim forme si sa le recunoastem dintr-o singura privire, fara sa fim nevoiti sa stam cu ochii atintiti pe oglinda retrovizoare.

Oglinda retrovizoare din cabina soferului este de multe ori numita si ochiul al treilea, deoarece ofera cea mai buna vedere spre ce se intampla in spatele masinii, de aceea putem spune ca este oglinda retrovizoare cea mai importanta din masinile mici.

Majoritatea masinilor mici sau mari au trei oglinzi retrovizoare

  • o oglinda retrovizoare interioara
  • doua oglinzi retrovizoare laterale pe fiecare parte a masinii

Rolul oglinzilor retrovizoare este sa asigure o vizibilitate cat mai buna asupra carosabilului din partile laterale si spate, pentru a vedea clar ce se intampla si in locurile unde in mod normal nu aveti vizibilitate.

Vizibilitatea buna a carosabilului va ajuta sa puteti lua decizii bune cand doriti sa faceti manevre in timpul conducerii, in functie de manevrele executate de ceilalti participanti la trafic, fara sa-i deranjati si sa-i obstructionati.

Pentru a pastra vizibilitatea cat mai buna, intretinerea oglinzilor retrovizoare este obligatorie, trebuie pastrate curate si in perfecta stare de functionare. In cazul unor deteriorari trebuie schimbate imediat pentru a nu duce lipsa de vizibilitatea oferita de oglinda retrovizoare in cauza.

Reglarea oglinzii retrovizoare trebuie facuta cu foarte multa grija, sa va ofere cea mai buna vedere pe carosabil cu cel mai mic efort. Unele masini pot avea reglare din interior la oglinda retrovizoare, in acest caz daca observam ca oglinda retrovizoare nu este bine reglata, este preferabil sa ne oprim pe marginea drumului pentru a o regla corespunzator fara sa trebuiasca sa ne dam jos din masina.

Aceste oglinzi retrovizoare cu reglare electronica au si o pozitie anti orbire, care este foarte utila in cazul conducerii pe timp de noapte. Cand se comuta oglinda in aceasta pozitie orbirea se reduce substantial si nu va distrage atentia soferului de la drum. Cand ajungeti insa pe o portiune de drum, unde nu ne mai deranjeaza lumina celorlalti participanti la trafic, trebuie sa comutati inapoi pe pozitia normala pentru a beneficia de vederea cat mai clara a soselei.

Prin utilizarea constanta a oglinzii retrovizoare vom invata sa judecam viteza si distanta dintre autoturisme printr-o singura privire, reusind astfel sa aveti un control foarte bun asupra situatiei in care sunteti.

Indiferent de ce manevra doriti sa faceti, prima data trebuie sa va asigurati in oglinda retrovizoare din cabina autoturismului cu vederea in spate, dupa care trebuie sa va asigurati si in oglinda retrovizoare laterala pentru a vedea daca situatia va permite sa porniti in manevra dorita. De multe ori nu veti observa un vehicul care circula pe langa noi in oglinda din spate, de aceea trebuie sa va asigurati si in oglinzile laterale inainte de manevra.

Oglinda retrovizoare totdeauna trebuie utilizata inainte de a intra in manevra pentru a observa pericolele iminente care pot aparea in timpul manevrei. Orice actiune trebuie pornita doar dupa ce v-ati asigurat ca puteti derula manevra fara probleme.

Dupa ce v-ati asigurat si porniti manevra impreuna cu semnalizarea intentiei, mai verificati odata sa vedeti daca ceilalti participanti la trafic au inteles intentia si daca reactia lor este in conformitate cu intentiile dvs. Utilizand oglinda retrovizoare corect puteti sa va mariti sansa de a conduce fara accidente.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Cum sa iti refaci silueta dupa nastere
Articolul următor
Scurt ghid de cumparare apartament
pni.ro
Meniu