Perdele si draperii din perioada Renasterii

De-a lungul timpului, atat perdelele cat si draperiile au avut parte de modificari de-a lungul timpului, acestea fiind unele din putinele elemente dintr-o casa care au ramas pana in zilele noastre, cand tehnologia ne-a acaparat destul de mult si continua sa o faca.

Perdele si draperii din perioada Renasterii

In perioada Renasterii, pana pe la sfarsitul secolului al saisprezecelea, ceea ce numim astazi perdele, erau foarte rare, aproape inexistente. Cei mai multi foloseau pentru ferestrele lor jaluzele confectionate din lemn de diferve tipuri. Ele deserveau camerelor pentru ca lumina soarelui sa nu intre cu putere in zilele de vara, iar pe timpul iernii opreau frigul de afara. Cand au inceput sa utilizeze perdele si draperii, acestea aveau mai putin un rol decorativ si erau mai mult folosite pentru a opri curentii de aer. Ca element decorativ, aceste perdele si draperii erau folosite la usi. Agatate de diverse elemente de sustinere, acestea erau luate in asa fel incat sa se potriveasca cu ceea ce se punea pe pereti.

Cel mai folosit material la confectionarea perdelelor era catifeaua. Pentru acest lucru exista o concurenta acerba intre Italia si Franta, ambele fiind exportatoare in intreaga Europa de astfel de materiale. Competitia le-a determinat sa se dezvolte din ce in ce mai mult, iar cu timpul au inceput sa apara perdele cu diverse modele: pasari, animale, flori etc. Alte materiale frecvent folosite la perdelele din perioada Renasterii erau damascul, inul si matasea.

Chiar daca nu erau perdelele nici draperiile accesibile ca pret si mai mult cei care aveau pozitii favorabile in societate puteau detine perdele si draperii, cu timpul manufacturile au inceput sa se dezvolte, iar oamenii au reusit sa aiba ceea ce orice casa si orice fereastra are nevoie.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Mila Kunis sustine brandurile in care crede
Articolul următor
Micile secrete ale magazinelor online de flori
pni.ro
Meniu