Piata de anvelope auto dupa iarna trecuta

Stim cu totii ca in luna ianuarie a anului 2011 Guvernul a introdus o lege care obliga participantii la trafic sa aiba anvelope de iarna montate pe masini atunci cand circula pe drumuri acoperite cu zapda sau gheta. Ei bine in toamna anului 2011 piata de anvelope auto efectiv a explodat. Angajatii depozitelor de anvelope lucrau cu program extins si nu faceau fata cererilor. Unele depozite din Bucuresti aveau program pana la miezul noptii. Mai mult nici macar producatorii nu au reusit sa asigure intregul necesar de anvelope auto pentru anumite dimensiuni, in special pentru anvelopele cargo, cele care se monteaza pe autoutilitare cum ar fi dimensiunile de anvelope 195 75 R16 C, 215/75 R16 C, 225/75 R16C, 195 /75 R15C  si altele. Sa nu mai spunem de faptul ca anvelopele pentru Dacia 1310 efectiv au lipsit. E vorba de dimensiune 165/70R13 care a ajuns sa coste atat de mult incat un set complet ar fi valorat mai mult decat masina in sine.

Ei bine, dupa ce iarna a trecut, logic era o explozie, sau cel putin o marire a cererii de anvelope auto de vara raportat la anii trecuti fiindca anvelopele de iarna trebuiesc inlocuite cu unele de vara, altfel acestea se uzeaza excesiv de mult si la anul nu vor mai putea fi folosite. Din pacate daca nu exista o lege care sa oblige la acest lucru se pare ca cetatenii romani, posesori de masini, nu pun prea mare pret pe schimbul de anvelope, cererea fiind foarte redusa nu comparativ cu iarna trecuta ci comparativ cu primaverile trecute cand nu era vreo lege in acest sens. E drept ca in primele luni ale anului 2012 nici un domeniu al economiei romanesti nu a functionat prea bine, insa faptul ca romanii au investit sume mari de bani in anvelopele de iarna anul trecut, iar acum nu cauta sa le ingrijasca si sa le pastreze pentru sezoanele urmatoare este destul de ciudat. Piata de anvelope Bucuresti pare singura care se misca cat de putin, celelalte localitati stand foarte prost in privinta numarului de vanzari anvelope.

Am convingerea ca odata cu incepera sezonul de concedii piata de anvelope auto va deveni foarte dinamica, dar este trist ca romanii nu invata sa isi schimbe setul de anvelope de iarna cu cele de vara si invers din proprie initiativa.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Ce inseamna jocurile si jucariile in viata unui copil?
Articolul următor
Piata de brokeraj si asigurarile RCA
pni.ro
Meniu