Placute de frana fara azbest

Modalitatea de functionare a franelor se bazeaza pe strangerea placutelor de frana pe disc, provocand astfel frecarea necesara pentru reducerea vitezei. Sistemul de franare se compune din mai multe componente.

  • Sistemul hidraulic care are rolul sa transfere miscarea pedalei in miscarea de strangere a placutelor de frana prin transferul lichidului de frana.
  • Discul de frana realizat dintr-un material feros foarte dur cu mare rezistenta la frecare care se roteste impreuna cu rotile.
  • Un etier cu unul sau mai multe pistoane care are rolul sa miste placutele de frana.
  • Placute de frana

Din aceste elemente si componenete majore se compune sistemul de franare a masinilor, discul de frana, etierul si placutele de frana. O sa prezint mai detaliat fiecare element in parte.

Discurile de frana sunt elementele cele mai solicitate in tot sistemul de franare. Trebuie sa reziste atat la abraziune cat si la temperatura ridicata provocata de franare. Materialul de fabricatie era din fonta solida, si acest material a servit foarte bine scopului. S-a observat insa ca la masinile cu viteza sau gabarit mare suprasolicitarea acestor discuri pot duce la supraincalzire si deformare. Cu discul deformat placutele de frana ne avand strangerea uniforma s-a redus capacitatea de franare. Astfel au aparut alte tipuri de discuri de frana cum este si discul de frana aerisit.

Etierul are una sau mai multe pistoane care preseaza placutele de frana pe discul de frana. Exista mai multe tipuri si modele de etiere si au una, doua sau mai multe pistoane. Unele masini scumpe si exotice au pana la patru pistoane, numarul pistoanelor creste capacitatea de franare a autoturismului.

Ultima componenta este placuta de frana, construita in asa fel incat sa reziste la abraziunea foarte mare. Mai demult placutele de frana contineau azbest, din acest motiv erau destul de daunatoare, mai ales pentru mecanici auto. In ultimul timp din ce in ce mai multi producatori de placute de frana isi fac produsele fara azbest contribuind si astfel la protectia mediului inconjurator. Pe ambalajul placutelor de frana care nu au in componenta azbest este scos in evidenta ca aceste placute de frana nu sunt daunatoare si nu contin azbest.

Cand comandati placute de frana la magazinul de accesorii auto este indicat sa intrebati de componenta materialelor din care este construita placuta de frana si sa cereti placute de frana fara azbest pentru a proteja mediul inconjurator.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Patuturile pentru copii sunt piese importante de mobilier pentru camera lor
Articolul următor
Piese auto Audi
pni.ro
Meniu