Plantarea si intretinerea unui gard viu in gradina

 In amenajarea unei gradini un element aproape nelipsit este gardul viu. Se prezinta ca un  ansamblu de arbori sau arbusti plantati in asa fel incat sa delimiteze proprietatea, sa diferentieze unele zone  din gradina de altele, sa protejeze de vant sau de soare puternic.

Gardul viu se poate realiza aproape din orice specie de arbust, dar in functie de scopul si functionalitatea lui se vor alege plante cu frunze vesnic verzi, cu frunze semipersistente sau cazatoare. Din categoria celor cu frunze persistente amintim: Cupressocyparis leylandii, Thuya plicata atrovirens, Thuya occidentalis Smaragd, Prunus laurocerasus. Din Cupressocyparis leylandii se formeaza garduri vii foarte frumoase, compacte, cu o inaltime de peste 4-5 metri. Este un conifer de culoare gri – verzui, cu o crestere foarte rapida, aproximativ un metru pe an, prefera un sol bogat, umiditate constanta dar nu stangnanta si necesita 2-3 tunderi pe an; legat de daunatori, este atacat uneori de paduchi lanosi sau paduchi testosi. In functie de marimea plantelor distanta de plantare este de aproximativ 1-1,5 metri.

E bine de stiut ca un gard viu realizat dintr-o singura specie este mai sensibil la daunatori, deci se va face un control lunar pentru ca daunatorii si bolile sa nu atace iremediabil plantele.

Daca doriti un gard viu colorat, inflorit se recomanda plantarea unor arbusti decorativi prin flori, vezi detalii aici sau prin frunze si care au un timp de crestere apropiat. Iata un exemplu de gard viu care poate creste pana la inaltimea de 2 m:  Kerria japonica, Berberis thunbergii, Weigelia florida, Budleea davidii sau Viburnum rhytidophyllum, Cornus alba Elegantissima, Photinia Red Robin, Deutzia scabra si Ligustrum ovalifolium Aureum. Se pot planta fie o singura specie, fie se pot combina plantele de mai sus intre ele. Acest tip de gard viu necesita putina intretinere, administrarea de ingrasamant o data pe an si o tundere anuala care sa stimuleze ramificarea plantelor si sa le pastreze o forma compacta si ordonata. Daca apar boli sau daunatori se vor realiza doua stropiri la 7-10 zile cu insecticide si fungicide specifice.

Ca regula generala plantarea sa va face intr-un sol fertil, drenat, iar groapa de plantare sa aiba diametru dublu fata de dimensiunile ghiveciului in care au crescut plantele. In functie de perioada de plantare se va iriga cel putin 3 l apa/planta la plantele ce au dimensiuni de pana la 1 m la plantare  si 5-10 l apa la plantele mai mari de 2 m. Distanta potrivita intre plante este 1-2 m. Este recomandata plantarea de toamna, in acest caz radacinile reusesc sa se prinda de sol si sa se ramifice pana in primavara, iar anul urmator se va uda mai rar, dar neaparat se va iriga in perioada secetoasa a anului, respectiv lunile iulie-august. Dar plantarea se poate face oricand, incepand cu luna martie si pana in decembrie, daca solul nu este inghetat.

Tundere este o activitate de intretinere a gradinii, foarte importanta in formarea unui gard viu des si compact. Incepand cu luna martie se vor face  tunderi la speciile de arbusti care au fost neglijati mai multi ani la rand si la trandafiri, daca nu au fost taiati in toamna.  Ca regula generala, la arbustii cu flori tunderile se fac dupa inflorire, se taie fie florile trecute, fie din ramurile vechi pentru a stimula ramificarea plantei.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Eforie Nord : o noua imagine incepand din vara 2014!
Articolul următor
Cheltuielile unui autoturism
pni.ro
Meniu