Poezia si dezvoltarea gandirii creative

Conform unor studii recente efectuate la universitati din Marea Britanie, cel mai eficient mod de predare a notiunilor lingvistice la copii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani este rima. Capacitatea de memorare a copiilor creste atunci cand informatia le este expusa in rime si din acest motiv cantecele si poeziile simple sunt tot mai des incluse in manualele si cartile educative special concepute pentru copii cu varste fragede. Parintii pot merge un pas mai departe, folosindu-se de un dictionar de rime pentru a isi invata copii ceva mai mari cum sa isi exprime creativitatea in versuri.

1. Poezia ajuta la dezvoltarea gandirii creative. Desi la prima vedere structura in rime a poeziei pare ca ingradeste, in realitate tocmai aceasta structura hraneste creativitatea. Studii recente care au avut ca subiecti copii de scoala primara arata faptul ca micutii invatati sa scrie in rime simple de la varste mici se descurca mult mai bine la materii de studiu ce implica gandire creativa decat cei care nu au participat la astfel de cursuri.

2. Poezia ajuta la dezvoltarea limbajului. Folosirea unui dictionar de rime inseamna mai mult decat simpla activitate de creatie. Poeziile si proza in versuri incurajeaza libertatea de expresie si ajuta la dezvoltarea vocabularului. Citita cu voce tare, poezia are un anumit ritm si o anumita muzicalitate care ajuta copii mici, de gradinita si scoala primara, sa isi dezvolte timpuriu un vocabular mai bogat.

3. Poezia dezvolta simtul artistic. Copii inteleg arta intr-un mod total diferit fata de adulti din acest motiv expunerea la arta de la cele mai fragede varste afecteaza in mod pozitiv dezvoltarea de mai tarziu. Poezia este uneori perceputa ca un tip de arta mai greu de abordat atunci cand se lucreaza cu copii mici, acestora nu li se poate pot pune un dictionar de rime si un dictionar de sinonime in mana in ideea ca pot incepe imediat sa scrie in versuri. Pot fi insa invatati notiuni simple legate de rime si le poate fi insuflata dragostea pentru poezie incepand cu versuri simple, potrivite fiecarei varste.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Cum ajuta economia serviciile de reparatii cutii viteza camioane
Articolul următor
Eficienta si condusul economic la camioane
pni.ro
Meniu