Pornirea autoturismelor dupa iarna

La inceputul iernii s-au facut multe pregatiri pentru perioada rece astfel ca masina sa poata functiona in aceasta perioada la limitele normale. Totodata chiar daca nu am avut nevoie de masina zilnic, saptamanal cel putin odata am pornit masina pentru a asigura functionarea optima a acesteia la nevoie.

A venit insa momentul cand putem spune ca iarna deja nu se mai intoarce si soarele deja a topit toata zapada lasand asfaltul liber pentru circulatie. Conducerea devine mai usoara deoarece dispar problemele provocate de ceata si ninsorile abundente, pericole care apar frecvent iarna in timpul conducerii unui autoturism, vezi mai mult aici Momentul pornirii autoturismului este posibil sa ne rezerve niste surprize mai ales daca nu am fost suficient de harnici sa facem manevrele de intretinere ale acestuia.

Prima problema care se poate ivi este descarcarea bateriei sau cel putin slabirea acesteia. Pornirea vehiculului cu o baterie slabita trebuie facuta treptat, introduceti cheia si lasati cateva secunde cu contactul pus ca bateria sa se activeze dupa care rotiti cheia pentru a porni motorul. Daca motorul porneste fara probleme, lasati sa mearga cateva minute in relanti ca sa se incarce un pic bateria si ungerea motorului sa se faca uniform. In toata perioada asta evitati sa aprindeti farurile si proiectoarele pentru a nu descarca si mai mult bateria.

Exista posibilitatea ca masina sa nu porneasca din prima pentru ca bateria este descarcata, mai aveti sansa sa porniti daca asteptati o scurta perioada si incercati din nou. Daca vedeti ca tot nu porneste atunci este mai bine sa va opriti si sa incercati o alta metoda de pornire. Una dintre aceste metode este pornirea masinii prin impingere, o metoda nu tocmai blanda care poate avea efecte negative asupra masinii. Recomandam ca aceasta metoda sa nu o utilizati decat daca aveti nevoie de masina urgent.

Daca aveti un prieten care are o masina si cablu pentru acumulator, puteti lega acumulatorul de la cealalta masina si sa porniti primind curent de la masina respectiva. Lasati cablurile o scurta perioada de timp dupa care pot fi inlaturate. In tot acest timp masina care da curentul este bine sa ruleze ca sa incarce bateria si sa nu ramana fara curent.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Tot ce trebuie sa stiti despre renovari
Articolul următor
Cum sa eliminam efectele iernii de pe autoturism
pni.ro
Meniu