Pregatirea autovehiculelor pentru iarna

Pregatirea autovehiculelor pentru iarna este un moment indispensabil pentru fiecare conducator auto in vederea sigurantei circulatiei. Cu toate ca sunt soferi care omit sa-si pregateasca masina pentru sezonul rece si se supun astfel la riscuri mari, majoritatea proprietarilor de autoturisme fac o vizita la atelierele de mecanica auto pentru verificari, ca sa nu-i surprinda iarna, nepregatiti, pe carosabil.

Probabil ca prima faza a pregatirii pentru iarna este inlocuirea anvelopelor de vara cu cele de iarna pentru a avea o aderenta mai mare la carosabil si a reduce riscurile de alunecare a vehiculului. Schimbarea anvelopelor insa nu ne da o siguranta totala ca masina nu va aluneca, de aceea cand vine iarna trebuie sa reducem viteza de circulatie pentru a nu ne supune la riscuri inutile.

Un alt pas este verificarea nivelului la lichidul de frana pentru a ne asigura de functionarea corecta a acestuia si completarea uleiului daca este cazul.

Cu toate ca verificarea nivelului de ulei se face periodic si de fiecare data inainte de a merge la un drum lung, daca tot facem verificari la masina este important sa facem din nou aceasta verificare si sa schimbam uleiul daca deja s-a subtiat sau sa completam daca e cazul. Uleiul de motor este important sa fie de calitate si sa fie la nivelul corect deoarece la pornirea motorului trebuie sa ofere o ungere eficienta a componentelor. Verificarea se face cu motorul rece, odihnit cel putin 10 minute, pentru a permite uleiului sa coboare in bazin.

Se verifica filtrele si se schimba daca e cazul si concentratia de antigel in sistemul de racire pentru a preveni inghetarea acestuia. Bateria de la masina, la fel trebuie verificata pentru ca datorita temperaturilor joase este posibil ca masina sa nu mai porneasca si sa fie nevoie de reincarcarea acesteia.

Cum iarna, noptile sunt mai lungi si zilele mai scurte, vom folosi mai des farurile si proiectoarele vehiculelor. Tot iarna sunt frecvente fenomenele meteorologice nefavorabile cand este necesara utilizarea proiectoarelor de ceata si este bine sa avem masina echipata cu acestea. Daca masina nu este echipata cu proiectoare de ceata din fabrica, puteti cumpara proiectoare de ceata universale de pe strenger.ro si le puteti monta pe autovehiculul dvs.

Proiectoarele de ceata sunt foarte eficiente in cazul fenomenelor meteorologice nefavorabile de ceata densa sau viscol, cu conditia ca acestea sa fie utilizate la o viteza redusa.

Echiparea pentru iarna a masinii o puteti face si acasa daca va pricepeti putin la masina pe care o conduceti sau o puteti face la un service autorizat cu personal pregatit pentru astfel de lucrari. La inceput de iarna firmele de service auto au un pachet de oferte de verificare a vehiculelor in asa fel incat puteti beneficia de reduceri substantiale.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Ghid pentru reparatii auto ieftin
Articolul următor
Securitatea conducerii creste daca ai placute de frana de calitate
pni.ro
Meniu