Problemele de auz pot cauza deficiente mentale

Multi batrani se confrunta cu probleme de auz. Cu cat inainteaza mai mult in varsta, cu atat mai mari pot deveni problemele. Din pacate, cercetatorii au vesti nu tocmai placute. Se pare ca aceste deficiente de auz conduc, in timp, la probleme mai grave, care tin de capacitatile mentale.

Cercetatorii au realizat un studiu in care au fost testate periodic persoane cu varsta de peste 77 de ani. Astfel ca, atat persoane cu deficiente de auz, cat si persoane cu auzul normal au fost supuse unor teste care implica atentia, memoria pe termen lung, dar si diverse asocieri intre simboluri si numere. Rezultatele la care au ajuns atesta faptul ca persoanele care au probleme cu auzul, ajung sa aiba probleme semnificative la nivel mental mult mai repede fata de cei care aud perfect.

Cum este posibil? Raspunsurile specialistilor se refera la legatura dintre deficientele de auz si raporturile de interactiune pe care batranii le au cu ceilalti. Astfel ca, cei mai multi dintre cei cu probleme de auz ajung sa se izoleze si sa evite din ce in ce mai mult situatiile in care sunt nevoiti sa poarte conversatii cu ceilalti. Izolarea si singuratatea sunt principalii factori care duc la dementa, in randul batranilor.
O alta cauza se ar putea fi faptul ca cei cu probleme de auz pierd foarte multa energie cu citirea cuvintelor de pe buze, ramanand astfel mai putina pentru alte activitati sau capacitati cognitive.

In acest caz, o solutie ar putea fi aceea a purtarii unui aparat auditiv. Aparatele auditive nu doar amplifica sunetele din exterior, ci ajuta la receptarea cat mai clara a acestora pentru a putea avea conversatii normele cu cei din jur. Acest lucru ajuta la pastrarea unui stil de viata activ din punct de vedere social, ceea ce poate conduce la o conservare mai buna a capacitatilor mentale.

Aparatele auditive trebuie alese la recomandarea medicului specialist. Acesta trebuie ales in functie de probleme care au cauzat pierderea auzului si in functie de specificul problemei. Important este ca persoana sa se simta confortabil cu aparatul si sa il poata folosi cu usurinta. Este recomandata incercarea mai multor aparate auditive pana a ajunge la unul care sa se potriveasca cat mai bine cu urechea utilizatorului.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Acupunctura poate trata astmul bronsic
Articolul următor
Closti sau incubatoare oua gaina
pni.ro
Meniu