Reguli de circulatie legate de semnalizarea vehiculelor

Regulile de circulatie in legatura cu semnalizarea vehiculelor pe carosabil au rol de prevenire a  accidentelor care pot fi cauzate de lipsa semnalizarii regulamentare a vehicolului pe carosabil.

Una dintre aceste reguli spune ca inaintea efectuarii oricarei manevre sau evitarea oricarui pericol, conducatorul auto este obligat sa semnalizeze intentia cu mijloacele de avertizare luminoasa numite si lampi semnalizare, iar in cazul defectiunii acestora cu alte mijloace de avertizare sonora sau cu bratul dupa caz.

Manevrele efectuate de autoturism semnalizate de lampa semnalizare pot fi:

  • schimbarea directiei de deplasare
  • de a efectua viraje dreapta, stanga sau intoarcere
  • schimbarea bandei de circulatie
  • depasirea altor autovehicule
  • intrarea sau iesirea dintr-un rand de vehicule stationate
  • reducerea vitezei de deplasare sau oprirea autovehicolului

Se poate intampla ca din cauza unui contact lampa semnalizare sa se defectioneze, si sa nu mai avem posibilitatea de a semnaliza manevra autovehicolului cu avertizare luminoasa, in acest caz este prioritar sa facem totul pentru a remedia situatia. Rezolvarea acestei probleme este foarte usoara in cazul in care avem in setul de accesorii auto, leduri de schimb pentru lampi semnalizare, putem deci sa facem reparatia usor cu o simpla surubelnita in prima parcare sau benzinarie.

Daca suntem pe un drum lung si observam defectiunea la lampa semnalizare dar nu avem posibilitatea de a schimba ledul defect, este bine sa reducem viteza autoturismului si sa pornim lumina de avarie pentru a semnaliza defectiunea. In acest caz ceilalti participanti la trafic vor fi atentionati ca autoturismul circula cu defectiune sau fara semnalizare corecta.

Putem porni lumina de avarie si in cazul in care vehicolul are o defectiune si nu mai poate circula, deci este imobilizat pe carosabil, daca circula foarte lent sau este remorcat. In toate aceste cazuri ceilalti participanti la trafic sunt atentionati de problemele existente.

Pentru o rezolvare rapida a acestor defectiuni legate de semnalizarea luminoasa, este important sa avem in rezerva de accesorii auto leduri sau becuri la lampile de semnalizare si avertizare.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Ce anvelope de iarna cumparam?
Articolul următor
Website-urile ieftine
pni.ro
Meniu