Rolul si atributiile unui diriginte de santier

Multi dintre cei ce au copilarit la bloc au acum dorinta de a renunta la inaltele si ingramaditele constructii de beton in detrimentul unei mici casute, cu putina gradina. Evident, in functie de posibilitati, acea mica casuta se poate transforma intr-un adevarat palat, iar acea putina gradina poate insemna hectare intregi de teren. Chiar daca, pe parcursul anilor ce au trecut, Romania a cunoscut o semnificativa scadere din punct de vedere economic, cetatenii acestei tari au ales sa nu renunte la visul lor si sa incerce sa-l realizeze cat mai repede cu putiinta. Acesta, practic, este motivul pentru care piata imobiliara este inca una dintre cele mai puternice din tara noastra. Este adevarat, tranzactiile au scazut semnificativ in comparatie cu anii ce au trecut, insa pe acolo pe unde se poate, inca se construieste.

Dar cum nu toti am urmat cursurile unei facultati de constructii, si cum nu toti avem cunostinte in acest sens, evident, suntem obligati sa angajam pe cineva. Practic, dirigintele de santier (cunoscut si sub numele de inspector de santier) are obligatia de a se asigura ca lucrarea de constructie se desfasoara conform standardelor de calitate impuse de noi. Activitatea acestuia este reglementata de catre Ordinul nr. 448 din anul 2002.

Conform definitiei, un diriginte de santier este insarcinat de catre contractor sau investitor atat cu verificarea calitatii materialelor sau a produselor folosite la constructie, cat si cu verificarea executiei corecte a lucrarii de constructii. Evident, definitia nu relateaza in mod complet atributiile unui diriginte de santier, drept pentru care, in randurile ce vor urma, vom detalia obligatiile acestuia fata de dvs. (contractorul sau). De asemenea, vom justifica si importanta angajarii unei astfel de persoane in raport cu proiectul dvs.

De mentionat este faptul ca una dintre cele mai importante obligatii sau atributii ale unui diriginte de santier este chiar aceea de a verifica autorizatiile de constructie si de a analiza daca conditiile legale sunt respectate. In caz contrar, acesta are obligatia de a-si anunta contractorul in acest sens si de a interzice inaintarea oricarui tip de lucrare. De asmenea, de retinut ar mai fi si faptul ca autorizatia trebuie sa fie conforma cu proiectul de constructie, iar ca singurul ce poate stabili acest fapt este, din nou, dirigintele de santier.

Acelasi personaj trebuie sa studieze caietul de sarcini, tehnologiile si procedurile prevazute in conformitate cu realizarea constructiei, sa-si dea acceptul sau, in cazul in care nu este de acord, sa ofere o alternativa in acest sens. Dirigintele de santier trebuie sa urmareasca realizarea constructiei in ideea ca aceasta sa fie in conformitate cu contractul, cu proiectul, cu caietul de sarcini si cu reglementarile tehnice in vigoare.

Dirigintele de santier are obligatia de a interzice munca personalului necalificat in cazul lucrarilor ce permit doar munca personalului calificat. Acest lucru este deosebit de important mai ales in cazul in care poate evita nenumarate accidente la locul de munca.

In concluzie, un diriginte de santier poate stabili succesul sau esecul unui proiect. O cladire poate fi realizata ideal din punct de vedere calitativ, daca de ea s-a ocupat un diriginte de santier responsabil. Angajarea unui astfel de personaj este absolut obligatorie in cazul in care doriti sa obtineti o lucrare executata perfect.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Premiile Golden Globe 2013
Articolul următor
Acupunctura te poate scapa de obezitate
pni.ro
Meniu