Sanatatea sistemului osos, esentiala pentru o viata mai buna, mai activa!

O viata buna inseamna o viata active. Iar pentru a ne mentine in forma, nu trebuie niciodata sa ne neglijam sistemul osos.

Pe tot parcursul vietii, tesutul nostru osos se afla intr-o continua transformare si remodelare, prin echilibrul dintre doua procese: fomarea si resorbtia osoasa. De la varsta de 30 de ani, balanta dintre cele 2 procese inclina in favoarea resorbtiei, acest lucru ducand la o scadere a masei osoase cu aproximativ 3% pe deceniu. In menopauza, pierderea osoasa se intensifica, atingand 2% annual.

Asadar, functionarea noastra in bune conditii depinde intr-o mare masura de sanatatea oaselor. Substante nutritive  precum calciu, magneziu si vitamina D sunt absolut esentiale pentru formarea si mai ales mentinerea structurii acestora:

Calciu

Este elementul esential al compozitiei minerale din tesutul osos, fiind totodata mineralul cel mai bine reprezentat in compozitia corpului uman. Consumul adecvat de calciu este esential pentru dezvoltarea normal a sistemului osos in perioada de crestere (pimele doua decade de viata) si pentru mentinerea acestuia a varsta adulta.

Magneziu

In corpul unui adult, magneziul se gaseste in proportie de 70% la nivelul osos, in combinatie cu calciul si fosforul, restul fiind distribuit in tesuturile moi si in fluide. Are un rol primordial in organismul uman, fiind responsabil de numeroase procese metabolice, inclusive in formarea si mentinerea sanatoasa a sistemului osos.

Vitamina D

Vitamina D este cea care ne regleaza circuitul calciului si fosforului in organism, fiind extrem de importanta pentru sanatatea osoasa. Mai multe categorii de persoane, printre care si varstnicii, sunt predispose la aparitia carentei vitaminice si necesita suplimentarea vitaminei D.

Pentru mai multe articole acceseaza acest link!

autoechipat.ro
Articolul precedent
Ce sunt PISTRUII?
Articolul următor
Jocurile pentru toti
pni.ro
Meniu