Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

In industria metalurgica sunt utilizate diferite scule si unelte pentru prelucrarea materiilor prime pana la produsul finit. Desi fabricile mari de prelucrare a metalelor s-au rarit, au aparut mici ateliere de prelucrare a metalelor care executa diverse produse care sunt cerute de piata.

In aceste ateliere sunt fabricate de la porti si garduri din fier pana la produsele mai fine, mobilier de gradina din fier sau copertine si balustrade. La fabricarea acestor produse sunt utilizate diferite procedeuri de forjare, taiere si sudare, iar la finisare pilire, slefuire si vopsire.

Indiferent de ce se face, primul pas intotdeauna este taierea materialelor la scara dorita dupa proiect. Procedeul de taiere difera de la un material la altul, pentru taierea tablei de grosime mica se utilizeaza ghilotina sau foarfeca de tabla, pentru materiale mai groase se pot utiliza flex sau chiar aparat de sudura oxi-gaz.

Flexul este o unealta electrica care prin rotarea unui disc de taiere poate debita materialele pregatite la diferite dimensiuni. Discul de taiere, pe timpul utilizarii, se uzeaza, de aceea dupa un timp, trebuie schimbat. Pentru materiale foarte groase cea mai buna unealta este aparatul de sudura.

Cu aparatul de sudura materialul poate fi taiat la dimensiunile dorite, si totodata pot fi sudate impreuna bucatile taiate. Aparatul de sudura se compune din butelii pentru acetilena si oxigen, reductor de presiune pentru a asigura presiunea constanta a gazelor, doua furtunuri, unul pentru oxigen si  un furtun pentru acetilena cu opritoare de flacara la capete si lancea de sudare cu ajutorul careia se face taierea.

Pentru a diferentia furtunurile ele au culori diferite, furtunul de oxigen este de culoarea verde sau albastru iar furtunul de acetilena are culoarea rosie. Si acest lucru arata ca acetilena este gazul de combustie ce este utilizat la procedeul de taiere si sudare.

Diferenta ca aparatura de sudura se utilizeaza la taiere sau sudare o face lancea de sudura, pentru sudura lancea are doua conducte iar pentru debitare si taiere este utilizata lancea cu trei conducte. A treia conducta asigura oxigenul in plus pentru a asigura oxidarea metalului necesar pentru taiere.

Pe langa metoda de sudare cu oxi-gaz mai este utilizata si sudura cu aparat de sudura cu arc electric. Acest tip de sudura este foarte rezistent si eficient. Pentru sudura cu arc electric se utilizeaza electrozi, acestia furnizeaza si adaosul de material necesar pentru sudura. Marimea piesei ce poate fi sudata cu aparatul de sudura electrica depinde de intensitatea curentului.

Prin procedeul de sudare bucatile de metal se sudeaza pentru a lua forma produsului finit. Sudarea sau cusatura metalica cu care se prind bucatile metalice trebuie curatata si slefuita pentru a da un aspect mai fin produsului.

Slefuirea la inceput se poate face cu ajutorul unui polizor de mana cu piatra dura, procedeu prin care sunt eliminate bucatile mari de metal care sunt in plus, dupa care se poate trece la finisarea fina cu o piatra mai fina sau disc cu smirghel sau hartie abraziva.

Finisarea finala in general se face pana materialul este neted si nu se vad denivelari sau diferente. Dupa slefuire obiectul poate fi vopsit cu un strat de grund de protectie impotriva ruginii, dupa care urmeaza culoarea finala a obiectului.

About The Author

Related Posts