Scurt istoric al caselor de marcat

case de marcat

case de marcat

In baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului numarul 28/1999 (articolul 1, alineatul 1), anumite categorii de operatori comerciali din Romania sunt obligati sa-si achizitioneze si sa-si instaleze case de marcat fiscale. Scopul acestor aparate – care sunt niste echipamente electronice – este acela de a realiza o evidenta foarte clara si exacta a tuturor tranzactiilor ce se deruleaza in cadrul unei firme specializate pe comertul cu amanuntul. Unele firme au obligatia de a fi dotate si cu cantare electronice.

Prima casa de marcat

Aceste case de marcat au o vechime de peste o suta de ani. Aceste echipamente nu au fost dintotdeauna electronice, la inceput fiind mecanice. Istoria unor asemenea dispozitive incepe in America, in orasul Dayton din Ohio. Aici era un local detinut de un domn cu numele James Ritty. Afacerea acestui domn era in pragul falimentului, cu toate ca localul sau era foarte popular si nenumarati clienti ii treceau pragul si se bucurau de produsele sale. Pierderile acestei firme se datorau faptului ca anumiti angajati ai domnului Ritty ascundeau o parte din veniturile obtinute prin vanzarea produselor (bauturi, mancare si alte articole) catre clienti. Neputand impiedica in mod eficient aceasta practica paguboasa, patronul cauta mereu o solutie la aceasta problema. Avea nevoie de o modalitate de a tine o evidenta stricta a tuturor vanzarilor din localul sau. Solutia a descoperit-o in timpul unei croaziere pe Atlantic (in timp ce calatorea spre Europa), in care a remarcat un mecanism ce numara toate rotatiile motorului ambarcatiunii. Aceasta masinarie l-a trimis cu gandul la afacerea sa si a inceput sa se intrebe cum ar putea crea un aparat asemanator, care sa poata fi folosit cu succes pentru a tine evidenta tranzactiilor din cadrul firmei sale.

In consecinta, la intoarcerea in America, domnul Ritty a inceput sa lucreze impreuna cu fratele sau (un mecanic iscusit) la designul unui asemenea dispozitiv care sa inregistreze toate vanzarile efectuate in cadrul firmei sale. Dupa mai multe prototipuri esuate, al treilea model functiona prin apasarea unui buton care reprezenta o anumita suma de bani. Nu avea niciun sertar pentru bani. Acest model este prima casa de marcat folosita vreaodata. Astfel, in 1879, James si John (fratele sau) Ritty au patentat acel model sub numele de “Casierul incoruptibil al lui Ritty”.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Sarcina pe saptamani si frumusetea sarcinii pentru mamici
Articolul următor
Obiceiuri funerare la diferite popoare
pni.ro
Meniu