Se merita sa cumperi un laptop ieftin?

In urma cu aproximativ 6 luni am achizitionat un nou laptop, deoarece laptopul vechi avea 4 ani si deja era putin cam depasit, abia putea sa mai tina pasul cu noile aplicatii si noile jocuri aparute. L-am cumparat de pe un magazin online cu 26 de milioane, o congfiguratie destul de buna, procesor i7, 8 GB Ram, placa video GeForce GT 525 de 1 MB. Este un laptop de bun, marea parte a jocurilor aparute pana in 2010-2011 merg destul de bine, chiar daca nu cu detalii la maxim, insa merg ok.

Acum cand am cautat pe net un laptop pentru o cunostinta de-a mea, am vazut acelasi laptop, cu aceeasi configuratie, de la acelasi magazin, la 2200 Ron. In doar cateva luni, laptopul s-a ieftinit cu aproape 20%. Cand l-am cumparat, il consideram in categoria mid-level, iar acum s-ar putea zice ca face parte din categoria laptopurilor ieftine. Am mai cautat cateva informatii pe net despre evolutia preturilor la laptopuri, calculatoare si componente si intr-adevar, in ultima jumatate de an, pretul a scazut cam cu 15-20 sau chiar 25%.

Motivul este foarte simplu, tehnologia avanseaza foarte rapid si puterea de calcul si viteza de procesare se dubleaza aproape la 1-2 ani. De aceea, un laptop pe care l-ai cumparat anul trecut, acum il poti achizitiona la aproape jumatate de pret. Laptopurile, calculatoarele sau produsele IT se devalorizeaza foarte repede, de aceea este bine sa tineti cont de asta atunci cand doriti sa cumparati un astfel de produs. Daca vreti un laptop ieftin, pentru vizionat filme, ascultat muzica sau navigat pe internet, puteti gasi unul la un pret destul de acceptabil, 1500-1700 Ron, insa trebuie sa fiti constient ca nu veti putea face prea multe alte lucruri avansate pe el.

Iar daca vreti sa cumparati un laptop cu o configuratie ceva mai buna, pentru jocuri sau pentru aplicatii consumatoare de resurse (prelucrare de imagini, modelare 3D, etc), atunci ganditi-va bine de doua ori inainte de a-l cumpara, pentru ca aceeasi configuratie o veti putea gasi peste cateva luni cu 10-15% reducere. Morala ar fi sa va cumparati un laptop in momentul in care chiar aveti nevoie de el, pentru ca altfel, faceti o investitie nu tocmai reusita.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Monitorizati si restrictionati utilizarea Internetului in reteaua firmei
Articolul următor
Ai achizitionat un aparat de aer conditionat acesta trebuie si instalat bine
pni.ro
Meniu