Sfaturi de conducere pentru timp de ploaie

Cum sa conduci pe timp de ploaie

Iarna a parasit de curand meleagurile noastre luand cu ea frigul, drumurile alunecoase cu gheata si alte pericole specifice acestui anotimp. Desi ne-am fi asteptat la mult soare si lumina, locul lui a fost ocupat de o vreme ploioasa si mohorata plina de capcane pentru soferi. Mai jos o sa prezint la ce sa fim atenti in astfel de situatii si cum putem reduce riscurile de accidentare.

Ploaia abundenta este frecventa in aceasta perioada si nu vorbim neaparat de o ploaie normala ci de cantitati mari de apa care cad incontinuu ingreunand circulatia rutiera. Trebuie sa fim pregatiti ca pe timp de ploaie circulatia se intensifica, multe persoane care in mod normal ar utiliza transportul comun se urca la volanul masinii ca sa se asigure ca vor  ajunge la timp la locul de munca, astfel pe langa conditii meteorologice grele ne confruntam si cu un trafic aglomerat, ceea ce cere o atentie deosebita.

Primul pas pe care trebuie sa-l luam in cazul ploii abundente este sa reducem viteza de circulatie a masinii si sa pornim stergatoarele de parbriz. Pornirea farurilor si a proiectoarelor de ceata daca este nevoie, ne poate asigura o vizibilitate mai buna a carosabilului la o viteza redusa, vom vedea gropile sau elementele nedorite de pe carosabil si le putem ocoli reducand astfel riscurile de accidentare. Sunt insa soferi care gonesc cu o viteza mare chiar si in astfel de conditii, ei se expun la riscuri mari deoarece drumurile noastre nu sunt netede, sunt multe gropi sau denivelari unde se aduna apa iar la o viteza mare acestea pot duce la acvaplanarea vehiculului.

Gropile pline cu apa sunt capcane adevarate, nu stii niciodata cat de adanca este groapa si ce ascunde, daca treci peste ea riscurile sunt mari ca sa strici masina. Cand se trece in viteza peste o portiune de drum cu balti de apa, chiar daca masina nu aluneca, rotile vor imprastia apa in toate partile. Astfel apa poate ajunge la diferite elemente electrice pe care sa le deregleze sau sa le strice. Reparatiile masinii costa mai mult decat o intarziere de 5 minute de la servici sau de la o intalnire, daca nu dorim sa intarziem mai bine sa pornim din timp decat sa gonim nebuneste in conditii meteorologice nefavorabile.

Pornirea farurilor si a proiectoarelor de ceata pe langa vizibilitatea mai buna a carosabilului ne asigura si vizibilitatea noastra pe carosabil, astfel ceilalti participanti la trafic sunt avertizati de prezenta noastra si isi vor face toate manevrele luand in calcul si prezenta noastra.

Reducerea vitezei de circulatie, pornirea stergatoarelor de parbriz si pornirea proiectoarelor de ceata vor asigura un drum cu mai multa siguranta pana la destinatia dorita.

autoechipat.ro
Articolul precedent
De la vis pana la gradina amenajata
Articolul următor
Designul gradinilor moderne
pni.ro
Meniu