Sfaturi pentru ingrijirea Magnoliei

In ultimii ani persoanele care au o, gradina de amenajat, vezi detalii aici, iubitorii de plante in general au facut sa creasca interesul si cererea pentru aceasta planta minunata: magnolia. Magnolia este un arbore originar din Asia, America de Nord si America Centrala si cuprinde aproximativ 100 de specii.

Frunzele sunt ovale, cazatoare sau persistente. Florile, in general, sunt mari, parfumate si solitare, albe, galbene, roze sau violete, putand fi foarte deschise si aproape plate sau de forma unui clopot. Fructele sunt fie sub forma de con, fie cilindrice, de culoare portocalii.

Magnoliile au nevoie de un sol profund, fertil si bine drenat. Unele prefera solul alcalin, iar altora le place un sol lejer, usor acid si fertil. Radacinile fiind fragile, transplantarea nu este recomandata. Prefera soarele sau semi umbra si zonele protejate de vanturi si ger.

Mugurii se formeaza inca de toamna, se mai numesc si muguri dorminzi, sunt acoperiti de un puf  protector; uneori pot  suferi din cauza inghetului de la inceputul primaverii.

Magnolia Soulageana: aparuta in Europa in anul 1820, acest hibrid este una dinstre speciile cele mai raspandite in zilele nostre. Este un arbore de talie mica, cu o crestere lenta, atinge o inaltime maxima de 8 m si 4,5 m latime. Florile apar primavara, in aprilie-mai si au culoare roz . Aceasta specie rezista bine la poluarea atmosferica.

Magnolia Kobus este un arbore de talie mica, originar din Japonia, are frunze cazatoare, o crestere foarte inceata, atingand o inaltime maxima de aproximativ 10 m, are frunze de culoare verde deschis, aromate, lungi de 20 cm. Florile sunt albe, lungi si inguste, cateodata colorate intr-o usoara nuanta de roz si apar la inceputul primaverii inaintea frunzelor.

Magnolia Grandiflora este o specie originara din sudul Statelor Unite, este una dintre putinele magnolii cu frunze persistente. Are forma unui con foarte dens, cu inaltimea cuprinsa intre 8-15 cm, si cu frunzele lucioase, de culoare verde inchis, iar partea dorsala a frunzelor este de culoare ruginie. Florile sunt albe sau crem, placut mirositoare si pot atinge 15-20 cm diamentru si apar la sfarsitul verii, urmate fiind de niste conuri rosiatice. Acest arbore prefera un climat cald si umed, rezista si la noi cu conditia sa fie plantata in sol fertil si in zone ferite de vant si ger puternic.

Magnolia se inmultesc prin butasire in timpul verii, prin seminte toamna, sau prin altoire in timpul iernii. Inmultirea prin seminte are dezavantajul ca plantele vor inflori tarziu, dupa 7-10 ani de la plantare.

Plantarea se poate face in orice perioada a anului, chiar si iarna, daca pamantul nu este inghetat, totusi se recomanda sa cumparati plantele primavara, in perioada infloriri, astfel sunteti sigur ca a fost produsa prin butasire sau altoire, si deci va inflori si anii urmatori.

Fertilizare: daca magnolia a fost plantata intr-un sol fertil nu are nevoie de ingrasamant, totusi un aport de ingrasamant primavara si spre sfarsitul verii, in lunile august – septembrie, va stimula formarea bobocilor de flori si planta va deveni mai viguroasa si mai rezistenta la boli si daunatori.

Sfat: a se proteja de ger si vant cand plantele sunt tinere, in primii ani de la plantare, si nu se recomanda plantarea lor in campuri deschise, unde este vant puternic indeosebi iarna.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Cosmeticele, cadoul perfect pentru o femeie
Articolul următor
Cum sa-ti planifici cat mai usor nunta
pni.ro
Meniu