Sfaturi pentru intretinerea unei gradini

Pentru a avea o gradina care sa va incante si sa se potriveasca cu personalitatea Dvs este important sa stiti ce doriti, sa invatati cat mai mult despre acest domeniu sau sa apelati la o firma de gradinarit.

Sunt cateva intrebari care ar fi bine sa vi le puneti inainte de a va amenaja gradina: voi petrece mult timp afara? Vreau sa  privesc de pe geam un ansamblu de arbusti sau un covor cu flori? Imi doresc un foisor sau un spatiu de joaca pentru copii? Nu in utimul rand sa va ganditi la timpul si energia necesare pentru intretinerea gradinii,  o veti face singur sau veti cauta un gradinar care sa intervina saptamanal, sa tunda gazonul, sa taie arborii si arbustii, sa curete florile si toate celelalte activitati necesare.

Daca aveti o gradina si sunteti pasionat de  gradinarit, in timp veti invata ce trebuie facut cand si mai ales cum. Internetul abunda in informatii legat de amenajari gradini sau alte subiecte despre plante, sfaturi pentru intretinerea gradinii, vezi exemple pe kalongarden.ro care se ocupa de amenajari gradini si intretinerea lor.

Gradina incepe sa prinda viata odata cu luna martie, atunci se fac primele tunderi la trandafiri si la alti arbusti care au nevoie  de intinerire, se tund pana la 10-15 cm ieburile decorative care nu sunt persistente, cum ar fi Miscanthus sau Pennisetum,  se scarifica si se fertilizeaza gazonul, se planteaza primele flori de sezon, cum ar fi primulele sau panselutele. Dupa inflorire tundeti Forsythia (ploaia de aur).

In aprilie se planteaza bulbii si rizomii florilor care vor inflorii vara: daliile, crinii, tuberozele, gladiolele. Acestia nu rezista la inghet, deci nu uitati sa-i scoateti din sol la finalul perioadei de inflorire sau cel tarziu in luna octombrie. Tot in aceasta perioada se fac divizarile la plante perene care se inmultesc si prin despartirea tufei: aster, hosta, hemerocallis, lysimachia, anemone, etc. Plantele care va raman le puteti face cadou prietenilor, le puteti muta in alt loc din gradina sau faceti schimb cu alte persoane pasionate de flori.

In lunile aprilie si mai incep primele fertilizari la plantele si florile din gradina. Gazonul se tunde saptamanal si se fertilizeaza lunar. Daca aveti buruieni ierbicidati-le pentru a nu se inmultii excesiv. In functie de temperaturile de afara se incepe irigatul intregii gradini.

O gradina devine frumoasa in timp, pentru a evita monotonia plantati flori anuale care vor da culoare si prospetime pana toamna tarziu. Cateva exemple iubitoare de soare: osteospernum, alyssum, ageratum, gazania, vinca, zinnia, iar pentru zonele umbrite: impatiens si begonia semperflorens.

In lunile iulie si august e perioada de vacanta, dar nu uitati, irigarea este foarte importanta in aceasta perioada foarte calda, daca nu tineti seama de acest aspect riscati sa va pierdeti florile, iar gazonul si arborii si arbustii vor suferii iremediabil. Administrati fertilizant la florile de balcon, cum ar fi petunia, muscata, lantana, bidens, etc. Ca regula de baza pentru intretinerea gradinii si mai ales pentru gazon mai bine udati rar si abundent decat des si superficial. Daca nu aveti sistem de irigare automat si nu reusiti sa udati suficient gazonul tundeti-l pe o pozitie mai inalta, ca sa sufere cat mai putin.

In septembrie si octombrie se recomanda din nou tunderea arbustilor care necesita aceasta operatiune, de asemenea a gardurilor vii. Daca doriti sa va imbogatiti gradina cu specii noi este perioada ideala pentru plantarea plantelor perene, a ierburilor sau arbustilor.

La sfarsitul lunii octombrie si inceputul lui noiembrie se vor face, daca este cazul, transplantari si mutari de plante, curatat gradina de frunze si resturi vegetale.

Spor la treaba si bucurati-va de gradina Dvs.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Descoperire epocala in regenerarea parului
Articolul următor
In sfarsit se anunta ninsori in Azuga si statiunile vecine!
pni.ro
Meniu