Totul despre uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale sunt folosite, din cele mai vechi timpuri in ameliorarea starii de spirit, in obtinerea unei atitudini pozitive, in relaxare si, in plus, in aromarea intregii locuinte. Tineti minte: aromoterapia se face in locurile bine aerisite, pentru ca mirosurile uleiurilor esentiale sunt foarte puternice, in consecinta pot deranja sau chiar dauna sanatatii.

Uleiul esential este substanta volatila fabricata din plante si produsa sub forma de lichid. In ciuda denumirii lor de „uleiuri”, aceasta substanta nu este grasa, ci dimpotriva, punand o picatura pe o foaie alba, uleiul esential nu va lasa nicio urma, asemenea celorlalte tipuri de uleiuri, precum cele de bucatarie.

Pentru obtinerea uleiurilor esentiale, se trece prin 3 faze principale: se preseaza la rece (doar cateva soiuri de plante, ca portocala), se extrag solventii apoi se distileaza (proces folosit inca din secolul XI si ramas si in prezent).

Acest intreg procedeu este costisitor, deoarece se foloseste o cantitate mare de materie prima. Este nevoie de aproximativ 30-35 de kg de plante in obtinerea unui litru de ulei esential, si va dati seama, pentru trandafirii, cantitatea se mareste considerabil. Astfel se pot explica preturile exorbitante ale uleiurilor esentiale facute ca la carte.

Medicina, cosmetica industria parfumeriei si bucataria, se bucura, astazi de utilizarea uleiurilor esentiale pure. Totul a inceput, de fapt, in Franta, acum doua secole. Acolo au fost demonstrate proprietatile de vindecare si de distrugere a bacteriilor, de orice fel.

Datorita compozitei moleculare puternice si concentratiei foarte mari, uleiurile esentiale au elemente chimice care pot afecta serios pielea sau pot fi toxice, utilizate in cantitatti mari sau in necunostinta de cauza. De aceea, nu trebuie sa confundati parfumurile, cu esentele folosite in arta culinara si cu uleiurile esentiale.

Ca in cazul unei retete sau a unui prospect al unui medicament, si cand vorbim de uleiuri esentiale este necesar sa respectati, spre binele dvs., recomandarile prescrise utilizarii acestor substante.
Uleiurile esentiale sunt extrem de benefice ca antiseptice, bacteriene, decongestionante si imunostimulatoare, insa au si proprietati relaxante, fapt pt care se folosesc in aromaterapie.

Lumanarile bogate in uleiuri esentiale se gasesc foarte greu, chiar deloc, de aceea, daca vreti sa simtiti aroma adevarata a acestor substante, puteti adauga cateva picaturi in ceara topita de la o lumanare obisnuita. Mirosul puternic se va pastra pana la finalul flacarii, putandu-va bucura, astfel, de proprietaile miraculoase ale uleiurilor esentiale.

Daca respectati „prospectul” uleiului esential, nu se poate sa va iasa ceva gresit, dimpotriva, veti avea rezultatele dorite!

autoechipat.ro
Articolul precedent
Pareri Pro si Contra – Detector de Radar Cobra
Articolul următor
Anunturi online vs. publicatii
pni.ro
Meniu