Trucuri de conducere pe timp de iarna

Ca sa ne asiguram conducerea in siguranta pe carosabil, venirea iernii ne impune sa ne adaptam la conditiile meteorologice schimbate, sa schimbam unele obiceiuri cu altele.

Vara asfaltul fiind uscat, conducerea este mult mai usoara si fara riscuri de derapaje datorate carosabilului ud, ceea ce este foarte posibila toamna si iarna. Totusi daca tinem cont de evenimentele meteorologice dificile si ne schimbam comportamentul de conducere, putem reduce riscurile de accidente grave.

Primul lucru la care trebuie sa fim atenti, este viteza de circulatie generala pe care trebuie sa o reducem in conformitate cu conditiile meteorologice existente. Drumurile alunecoase de la ploaie, lapovita si ninsoare pot reduce mult performanta autoturismului, devine mai dificila atat accelerarea cat si franarea, iar la o viteza mare riscurile de a pierde controlul asupra masinii devine mai mare.

Pericolul este mare ca placuta de frana sa se ude si forta de franare sa se reduca substantial si astfel distanta de franare sa se mareasca, iar manevra de oprire sa nu fie suficient de rapida in cazul unor pericole iminente. De aceea este bine ca preventiv sa reducem viteza de drum si sa pastram o distanta de sigurnata mai mare fata de autovehicolul care circula in fata noastra.

Aceasta preventie va ofera un spatiu mai mare de manevre si reduce riscurile unei coliziuni cu ceilalti participanti la trafic crescand timpul necesar opririi in conditii de siguranta.

Tot datorita umiditatii carosabilului in cazul unei curbe luate rapid, din lipsa de tractiune este posibil ca autoturismul sa alunece si sa intre in derapaj rotindu-se pe carosabil. Pentru a elimina astfel de probleme, sa mergem cu o viteza redusa si sa rotim incet si treptat volanul pentru a face intoarcerea in siguranta.

Este bine sa ne documentam despre drum inainte de plecare pentru a nu avea surprize neplacute care sa ne opreasca calatoria. Conditiile meteorologice nefavorabile ne cer sa fim mult mai atenti la drum, trebuie sa evitam orice forma de distragere in timpul condusului cum ar fi telefonul mobil sau umblarea in timpul mersului la sistemul de navigare. Pentru utilizarea lor sa ne oprim in locurile special amenajate in afara carosabilului unde putem face setarile necesare, sa nu fim nevoiti sa facem alte schimbari in timpul condusului.

Multe persoane au prostul obicei sa circule cu accelerari si opriri bruste, in conditiile meteorologice rele trebuie sa evitam acest tip de comportament. Accelerarea trebuie facuta treptat pentru a preveni orice pierdere a controlului, si este bine sa conducem cu o viteza constanta. Accelerarea treptata asigura ca anvelopele dvs sa asigure o aderenta mai buna decat in cazul unei accelerari bruste, cand este posibil ca automobilul sa alunece si sa evite pierderea controlului asupra masinii.

Un alt lucru important in pregatirea pentru timp de iarna, este sa ne asiguram buna functionare a autoturismului personal. Sa schimbam anvelopele de vara pe cele de iarna care asigura o aderenta mai buna la carosabil si scade riscurile de accidente. Trebuie sa ne asiguram totodata ca frana functioneaza corect, daca observam probleme de functionare, este bine sa vizitam atelierul mecanic auto pentru verificare si pentru eventual schimbarea placutelor de frana daca nu mai corespund conditiilor de iarna.

Dat fiind faptul ca pe timp de toamna sau iarna sunt si conditii extreme cum ar fi ceata sau ninsori abundente care reduc mult vizibilitatea, este bine sa avem montate pe autoturism proiectoare ceata. Tot pentru a asigura o vizibilitate buna trebuie sa verificam stergatoarele care sunt indispensabile in timpul ninsorilor, daca functioneaza corect si daca avem solutia de curatare pentru parbriz suficienta in cazul in care avem nevoie.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Jocuri Ben 10
Articolul următor
Sarbatorile vin!
pni.ro
Meniu