Verificarea autoturismului in conducerea preventiva

Pentru ca sunt prea multe accidente este bine sa urmam regulile de circulatie de conducere preventiva. Majoritatea accidentelor sunt cauzate de soferi, neadaptarea vitezei la conditiile de drum sau neacordarea prioritatii ori depasirea altor autoturisme neregulamentar. Acestea toate sunt incalcari a regulilor de circulatiei de conducere preventiva.

Cum sa conducem preventiv?

Baza conducerii preventive este sa facem verificarea autoturismului de fiecare data cand pornim pe drum pentru a asigura o  stare perfecta de functionare si a reduce riscurile de accidente. Verificarea todeauna incepe cu pozitia corecta la volan, in cazul in care simtim nevoiatrebuie sa schimbam pozitia scaunului sau sa ridicam sau coboram spatarul lui pentru a avea o pozitie cat mai comoda in timpul condusului. Todeauna trebuie sa tinem cont de pozitia piciorului stang in cazul apsarii a pedalei de ambreaj nu trebuie sa fie complet intins si sa nu fie deranjat genunchiul de partea inferioara a plansei de bord.

Se verificaoglinda retrovizoare sa aiba pozitia corecta oferind o vedere clara a drumului din spatele autoturismului sau autocamionului. In cazul in care este nevoie se curata oglinda retrovizoare ca sa nu deranjeze nimic vederea laterala sau in spate in timpul mersului.

Urmeaza lampa semnalizare , se verifica atat afisajul din cabina cat si afara ca sa ne asiguram functionarea corecta in timpul condusului. Functionarea defectueoasa a lampilor de semnalizare reduc vizibilitatea autoturismului sau autocamionului pe carosabil si cresc posibilitatea de accidentare.

Se verifica functionarea corecta a franelor, placuta de frana neaparat trebuie sa prinda la prima apasare altfel sunt riscuri sunt mari de accidente.  In cazul in care frana nu functioneaza corect este bine ca masina sa fie dusa la atelierul de micanica auto pentru a remedia problema. In multe cazuri, mai les la masinile mai vechi, frana trebuie doar aerisita sau uleiul trebuie doar completat, daca va pricepeti la mecanica puteti face acestea si acasa.

Daca s-au facut toate verificarile la accesorii auto si totul functioneaza corect puteti porni la drum. Inainte de plecare puneti centura de siguranta atat in fata cat si in spate, acestea in cazul unui accident reduce socul si posibilitatea de ranire a conducatorului auto cat si a pasagerilor.

Daca ati facut toate verificarile necesare puteti pleca linistiti pe drum.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Verifica starea autoturismului sau autocamionului tau
Articolul următor
Ce sunt fosele septice si cum se efectueaza vidanjarea acestora?
pni.ro
Meniu