Viata unui sofer de autocamion

Soferii de autocamioane nu au o viata foarte usoara datorita drumurilor lungi pe care trebuie sa le parcurga si a perioadelor lungi in care sunt departe de familie. Totusi soferii de camioane marturisesc ca le place aceasta meserie si nu ar schimba pentru nimic in lume.

Ei nu ar putea trai intr-un mediu limitat cum este un birou inghesuit, le place libertatea de a fi pe drum deschis, calatoriile pe care le fac vizitand destinatii diferite.
Pentru soferii de camioane nu exista conceptul de 8 ore de lucru dupa care pot merge acasa pentru ca sunt departe de casa la sute sau chiar mii de km, majoritatea vietii lor o traiesc in cabina autocamionului pe care il conduc, avand acolo chiar si spatiu destinat pentru dormit. Astfel ei pot parcurge mii de km, fiind departe de casa mai multe zile sau chiar saptamani.

De multe ori se poate intampla ca in timpul calatoriei sa aiba unele mici defectiuni la autocamion ce trebuie remediat foarte urgent, cum ar fi o defectiune la faruri sau proiectoare de ceata, de aceea soferii de autocamioane trebuie sa aiba becuri sau leduri de rezerva in trusa de accesori auto si sa fie capabili sa faca aceste mici reparatii. Normal ca aceste mici reparatii nu sunt greu de facut si daca autocamionul este dotat suficient de bine cu diverse accesorii auto si autocamioane de rezerva, aceste mici probleme pot fi remediate in orice parcare sau benzinarie.

Daca defectiunea este mai grava de cele mai multe ori se ia legatura cu firma care ii dirijeaza catre un atelier de reparatii camioane, sau se trimite o echipa de mecanici auto cu un alt autoturism si un alt autocamion ca marfa sa fie descarcata si incarcata pentru a fi transportata mai departe. In general fiecare firma de transport are o lista cu ateliere de mecanici auto sau autocamioane cu care colaboreaza, din diferite orase, de aceea este foarte usor sa gaseasca pe cineva care sa poate ajuta soferul in caz de urgenta.

In timp ce autocamionul este la reparatii, soferul este prezent si verifica ca toate reparatiile sa fie finalizate, el este responsabil de autocamionul din dotare si trebuie sa se asigure ca va functiona impecabil cand merge mai departe, indiferent daca catre destinatie pentru a descarca marfa sau acasa. Pentru a usura munca soferilor de autocamioane, ei sunt repartizati in perechi si lucreaza cate patru ore alternativ astfel asigurand posibilitatea ca soferii sa aiba timp si pentru odihna. In general dupa ce ajung acasa ei primesc si cateva zile libere sa se odihneasca atat fizic si psihic pentru a rezista la urmatorul drum Internatonal ce trebuie parcurs.

autoechipat.ro
Articolul precedent
Jocuri cu Dora – prietena nelipsita fetitelor de gradinita
Articolul următor
Joc de copilarie
pni.ro
Meniu